2015. december 25., péntek

Orosz János, Csoóri Sándor: Végjáték

Többszörösen különleges kiadványt szeretnék bemutatni bejegyzésemben. Különleges, mert csupán száz példányban készült és ráadásul mindkét szerző által dedikált az összes. Különleges, mert háromféle papírt használtak fel a készítéséhez. Végezetül pedig különleges azért is, mert napjainkban, a bejegyzés megíráskor is, még mindkét szerzője él.
Maga a mű elég titokzatos, nem árulja el készülésének körülményeit. Telefonon sikerült elérnem Orosz János képzőművészt, az illusztrációkat készítő alkotót, aki pár kérdésemre válaszolt és hozzájárult ahhoz, hogy egy képet közzétegyek itt a blogon. Közlései alapján számomra az derült ki, hogy közel negyven év nagyon sok idő és sok minden a feledés homályába merülhet, mert sajnos nem nagyon emlékezett sem magára a kiadványra, sem a készülés körülményeire. Orosz János Liptákot nem ismerte, ellenben fordítva feltehetően ezt nem mondhatjuk. Erre bizonyíték a könyvtár kiállítási katalógus gyűjteményében lévő számos tétel, mely a művész kiállításairól ad hírt. A bemutatandó könyv 1977-ben jelent meg, Orosznak a megyei könyvtár 1992-ben kiállítást szervezett. Mivel a kiállításokat Lipták szervezte, feltételezem, hogy kedvelte Orosz János munkásságát.
Egy évvel korábban, 1976-ban a megyei könyvtár kiadásában megjelent Poesis Hungarica sorozatot gazdagító Csoóri Sándor: Sose harmadnapon című kötetét szintén e kiadvány művésze illusztrált. Orosz elmondása szerint jó barátja a költőnek. Ezt több, témámon túlnyúló közös munka is bizonyítja. Például Orosz székesfehérvári kiállításának katalógusa, melybe a költő írta le gondolatait, illetve Csoóri Lekvárcirkusz Bohócai és a Lábon járó verőfény című köteteinek grafikái a művész keze munkáját dicsérik.
Visszatérve a Végjátékhoz, ami a tartalmat illeti, az tizenkét vers tizenkét rajzhoz. A felépítése a következő: a diósgyőri merített papírra nyomtatott vers (mely kétharmad szélességű része az egész könyvnek) után egy selyempapír betét takarja el szemünk elől a következő oldalon felbukkanó grafikát. 

A háromféle papír kötési sorrendje

Mivel a rajzokhoz készültek a versek, ezért előbb a grafikákról írnék pár elemző mondatot. Technikájukat tekintve monokróm vagy kétszínnyomású képek. A stílusuk a korszak meghatározó, akkor már nem élő mesterének, Kondor Bélának a világát idézik. Mind a tizenkét munkán figurális ábrázolás látható, melyek a szürrealizmus felé tolódnak el. A tucatnyi kép címe egyben a versek címét is.
A Csoóri versekre a Petőfi Irodalmi Múzeum oldalán rákeresve a következő, az életműbe beillesztett listát sikerült összeraknom:

01. Szembesülés
02. Amit megérinthetek
03. Csendélet 
     (Megjelent: Elmaradt lázálom, 1982)
04. Lehet, hogy egy napon 
     (Bővített változatban Lámpák és öklök elé címen megjelent: A tizedik este, 1980)
05. Az idegen 
     (Megjelent: A tizedik este, 1980)
06. Titkos jelentés
07. Az Ismeretlen Halott 
     (Bővített változatban Kérdések, halottvivőkhöz címen megjelent: Elmaradt lázálom, 1982)
08. Körbe-körbe 
     (Megjelent: A tizedik este, 1980)
09. Szemek
10. Elmosódó csoportkép
11. Város, ősszel
12. Kérő, baráti szavak a Második Személyhez 
      (Bővített változatban Kérő, baráti szavak a Láthatatlan Személyhez címen megjelent: A látogató emlékei, 1977)

Ahol nem írtam kötet címet, azokat a neten fellelhető életműben nem találtam meg. Ez persze nem jelenti azt, hogy esetleg máshol nem jelenhettek meg. Erre bizonyíték rögtön az első, melyet Léka Géza idéz meg a Hitel folyóirat 2003. júliusi számában.

A kötet utóéleteként - vagy felvetődik a kérdés, hogy inkább előélete volt a kiadványnak - lejegyeznék néhány érdekességét. A google segítségével megtaláltam egy romániai műkereskedő oldalát, ahol a Végjáték című kiadvány egyik nyomatához hasonlót árulnak/árultak többek között. Egy magyar oldalon egy próbanyomat tűnt fel, számozott (első a négyből). Vajon a kötetekben szereplő képek közül hány kerülhet még elő? Egyenlőre erre választ elég nehéz adni, mert a lapok nem igazán beszédesek, nem adják könnyen a titkaikat. 

Végezetül a kötet leírása cédula formátumban:

740 O-62
 
 Orosz János(1932)
   Végjáték : tizenkét rajz, melyekhez kísérő szöveget írt Csoóri Sándor /
 Orosz János. - Békéscsaba : [Békés Megyei Kvt.], 1977. - [25] fol. : ill.
 ; 31 cm
   Megjelent a szerzők által aláírt 100 számozott pld.-ban. - 86., 84., 77.
 , 60., 73. sz. pld.. - A szerzők dedikációjával
  rajzművészet - Orosz János
  magyar irodalom
  vers
  dedikált könyv
 *Békéscsaba
 741.9(439)Orosz
  Csoóri Sándor (1930). - Békés Megyei Könyvtár (Békéscsaba) (közread.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése